Regjeringen har igangsatt arbeid med en stortingsmelding om sosial utjevning og sosial mobilitet, særlig rettet mot barn og unge og familiene deres.
- Fokuset på barn og unges utvikling av sosial kompetanse, emosjonsregulering, motivasjon, og evne til å håndtere stress bør styrkes. Disse ferdighetene er minst like viktig for livskvalitet, opplevelse av mestring og å kunne skape seg et godt liv som det akademiske ferdigheter er, sier Kristine Amlund Hagen, administrerende direktør ved NUBU.
Tidlig intervenering med forskningsbaserte tiltak
For å utjevne sosioøkonomisk status og tilrettelegge for sosial mobilitet, må man gi særlig de utsatte barna og ungdommene bedre forutsetninger i livet ved å intervenere tidlig og med forskningsbaserte tiltak som styrker barnas viktigste nettverk, nemlig familien.
- Tidlig intervensjon har en mye større sosial innvirkning enn tiltak som settes inn for å reparere, rettlede og straffe.
Knappe ressurser spres for tynt utover
Det er for mange små og spredte tiltak som åpenbart er for fragmenterte og kortsiktige til å gjøre en reell forskjell. Knappe ressurser spres i for stor grad utover mange små prosjekter og initiativer som i tillegg mangler et godt kunnskapsgrunnlag eller vitenskapelig evaluering.
- Det trengs først og fremst å satses videre på forskning og på forskningsbaserte tiltak for barn og unge i risiko. Videre er god implementering og faglig langsiktighet nødvendig for at forskningsbaserte tiltak kommer ut til kommuner og til der barn og familier lever sine liv, sier Amlund Hagen.
Les NUBUs høringsinnspill til stortingsmeldingen.
Den nye stortingsmeldingen er varslet våren 2025. Les mer om arbeidet med stortingsmeldingen på regjeringens nettsider.