Joshua Patras forsvarer avhandlingen sin den 2. juni ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.
Målet med forskningsprosjektet har vært å identifisere forhold ved barneverntjenesten og barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP) som legger til rette for innføringen av evidensbaserte behandlingsmetoder. Terapeuter innenfor barnevern og BUP ble spurt om sitt arbeidsmiljø i forbindelse med implementeringen av Parent Management Training – Oregon-modellen (PMTO), en behandlingsmetode for familier med barn med atferdsproblemer.
Fordel med minst tre PMTO-terapeuter på ett sted
Resultatene fra studien viste at terapeuter som jobbet i organisasjoner med minst tre PMTO-terapeuter, rapporterte om større grad av samarbeid og et bedre fungerende arbeidsmiljø enn terapeuter ved arbeidssteder med færre enn tre terapeuter. Funnene tyder på at terapeutene trenger å jobbe sammen på uformelle måter til daglig, for å oppleve arbeidsmiljøet som positivt. I tillegg framkom det at terapeuter som oppfattet sitt arbeidsmiljø som mer positivt, var bedre i stand til å ta i bruk den nye kompetansen i sitt daglige virke. Dette kan indikere at behandlingen familiene fikk av disse teapeutene, var av bedre kvalitet.
Utviklingen av et måleinstrument
Studien omfattet også utviklingen av et måleinstrument til bruk i barneverntjenesten, BUP og liknende instanser. Instrumentet kan være til hjelp for forskere og organisasjonsutviklere som ønsker å se på ulike sider ved opplevd arbeidsmiljø og effektivitet på arbeidsplasser.
Samlet sett peker resultatene på hvordan det å være oppmerksom på arbeidsmiljøet, samt hvilke strategier som tas i bruk ved implementeringen av nye terapeutiske teknikker, kan føre til bedre resultater både for terapeutene og familiene som trenger hjelp.
Behov for mer forskning
Sammenhengen mellom funnene peker også i retning av at det trengs mer forskning om forhold som påvirker implementering av evidensbaserte metoder.