TIBIR-rådgivning (Tidlig Innsats for Barn I Risiko) er et kortvarig lavterskeltilbud til familier med barn i alderen tre til tolv år, som opplever at de trenger veiledning om hvordan å forholde seg til barnets oppførsel. Tiltaket bygger på prinsipper i behandlingsmodellen PMTO (Parent Management Training – Oregon) og omfatter ukentlige samtaler over tre til fem uker.
Foreldreverktøy
Foreldrene lærer å ta i bruk virksomme foreldreverktøy som for eksempel å gi gode beskjeder og å sette grenser på en tydelig måte. For å sikre at familier får god hjelp er det viktig at rådgivere følger tiltakets grunnleggende prinsipper. Forskere og metodeutviklere ved Atferdssenteret har derfor utviklet et spørreskjema for å undersøke grad av metodeintegritet. I denne studien så man på om metodeintegritet, målt med dette skjemaet, hadde sammenheng med utfallet av rådgivningen.
108 familier
Studien fulgte 108 familier som fikk TIBIR-rådgivning; 73 gutter og 35 jenter. Familiene ble rekruttert gjennom ulike kommunale helsetjenester over hele landet. Foreldrene svarte på spørreskjemaet om rådgiverens metodeintegritet i etterkant av tiltaket. Resultatene viste at når familierådgiveren fulgte prinsippene for tiltaket, så førte det til at foreldrene møtte sine barn på mer hensiktsmessige måter, i tråd med prinsippene. Endringene i foreldreferdigheter hadde igjen en positiv effekt på barnas atferd. Funnene er lovende og tyder på at det er mulig å utvikle verktøy for å sikre god metodeintegritet og hjelp til barn med atferdsvansker.