Special Menu

Du er her:

– PMTO-kurset gjorde meg trygg!

Muna Mohumed Ahmed (28) mener hun er blitt en bedre mor for sine fire barn. Sammen med en gruppe andre somaliske mødre, slo hun til da Harstad kommune i fjor inviterte til foreldrekurs – bygget på kjerneverdiene i PMTO.

Muna, som troner fremst på bildet, er stadig glad for at hun fikk denne muligheten, og praktiserer daglig lærdommen fra kurset, som ble ledet av Marion Børgesdatter (PMTO-terapeut og TIBIR-koordinator, til høyre i øvre rekke) og Kjersti Vingerhagen (PMTO-foreldrerådgiver, midt i øvre rekke).

− Det aller viktigste for meg er at jeg ble trygg i rollen som mor. Da jeg først kom til Norge, fikk jeg bare høre om alt jeg ikke måtte gjøre. Du må ikke slå barna dine. Du må ikke gjøre ditt, og du må ikke gjøre datt. Men vi fikk aldri høre noe om hva vi skulle gjøre, sier Muna, og husker ennå hvor forvirret og usikker hun var i den tiden.

Somaliske mødre på PMTO-kurs i Harstad.Hun satt ofte med en følelse av at barna nærmest skulle kunne få bestemme alt – og gjøre som de ville.

– På PMTO-kurset lærte vi mye om hvordan vi kunne snakke med barna våre på bedre måter. Og at vi voksne faktisk både kan – og skal – bestemme. Og at om barna blir sinte for noe, for eksempel, er det veldig viktig å snakke ordentlig med dem, og forklare dem hvilke konsekvenser det kan få om de velger det ene eller det andre.

Tillit og forståelse

At kurset fikk den oppslutningen som det gjorde, med nærmere tjue deltakere, skyldes ikke minst at Ahmed Hussein var med på å dra det i gang. Ahmed, tidligere leder for den somaliske foreningen i Harstad, med sin kongstanke om god integrering, hadde allerede bidratt til et fotballprosjekt for somaliske barn, hvor også NAV var med i bildet.

– Jeg så at dårlig atferd kunne være en utfordring for flere. Jeg har bodd lenge i Harstad, og jobbet mye med integrering, særlig med ungdom, og fikk den tanken at vi også kunne gjøre noe for barn og familier. NAV var åpne for å bidra inn, og jeg kontaktet Bufetat, hvor jeg ble vist videre til barne- og ungdomstjenesten i Harstad og ble kjent med Marion og Kjersti, to kjempeflinke og kjempeflotte damer!

Ahmeds innsats for å få rekruttert deltakere til dette pilotprosjektet, var avgjørende. Dette ifølge de to nevnte «kjempeflinke og kjempeflotte damene». Selv er han bare glad for at kan kunne bidra.

– Et godt integreringstiltak?

– Ja, og ikke bare et veldig godt integreringstiltak. Men et tiltak som skaper tillit og forståelse. Det betyr utrolig mye, sier Ahmed Hussein til atferdssenteret.no

Mange positive krefter

PMTO-kurset for de somaliske mødrene er resultatet av et særegent samarbeid, med mange positive krefter i sving. Marion Børgesdatter forteller at de grep utfordringen, da det somaliske miljøet i byen tok kontakt. Siden støttet både Voksenopplæringen og NAV helhjertet opp om prosjektet.

– Og ikke minst: vi fikk med oss en linkarbeider som ble «en vanvittig bra nøkkelbrikke». Hun snakker kjempegodt norsk, samtidig som hun er en del av det somaliske miljøet, og kunne bygge bro, om begrepsforvirringen ble for stor.

Så godt som alle gjennomførte

Marion roser kvinnenes innsats og utholdenhet i kurset. Alle gjennomførte – med unntak av én.

– De relaterte ny kunnskap til egne familier, og bidro med eksempler fra egne liv. De var flinke til å regulere seg selv innenfor gruppen – og slippe til hverandre. De var opptatt av at alle skulle være med, sier Marion Børgesdatter. Hun forteller også at dette ikke var ei gruppe som var blitt påmeldt på grunn av utfordringer med egne barn. Her hadde rekrutteringen skjedd uten forutgående kartlegging.

Et nærliggende spørsmål til PMTO-terapeuten i Harstad: – Vil dere gjenta suksessen?

– Ja, planen vår er å få satt i gang et nytt kurs neste vår. Da er tanken å henvende oss til arabisk-talende, og til den nye gruppen av syriske kvinner.

Belønninger og BRA-kort

I Harstad går dagliglivet sin gang for firebarnsmoren Muna. Fra PMTO-verktøykassa plukker hun fram belønningslister og BRA-kort. På barna virker det ansporende at det kan vanke noen små belønninger når de har gjort noe ekstra, eller vært flinke til å følge avtaler. Muna anbefaler varmt kurset til andre innvandrerforeldre.

– Jeg har fått bedre tak på rollen min som mor. Jeg har fått bedre kontroll. Før hadde jeg denne vonde følelsen av at jeg gjorde alt feil. PMTO-kurset har hjulpet meg til å bli trygg!

Foto: Harstad kommune, barne- og ungdomstjenesten.  

Les mer om PMTO – eller klikk inn på hjemmesiden pmto.no

 

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.