− Jeg har grått litervis av tårer, forteller moren til hedmarksavisa HA, og er stadig ikke tom for tårer, der hun gjenforteller sitt livs mareritt. Tross oppvekst i en ressurssterk familie, utvikler jenta gradvis spiseforstyrrelser og aggressivitet, noe som bare forverrer seg på ungdomsskolen, hvor hun får nye og dårlige venner. Aggresjonen øker, hun kaller foreldrene sine de aller styggeste ting.
− Plutselig en dag står du der, uten varme følelser igjen for datteren din. Du er ikke lenger glad i jenta di. En dag har det gått så langt at du vil gi henne opp. Du vil at noen andre skal overta ansvaret for henne, forteller «Ingrid», som på et tidspunkt bare ønsket at Barnevernet kunne overta. «Ingrid» hadde den gangen ennå ikke hørt om MST.
MST – et frivillig tilbud
MST har vært et tilbud i Hamar siden 2000, og har siden starten hjulpet rundt tre hundre familier i Hedmark. For noen ungdommer kan dette være et alternativ til plassering utenfor hjemmet. I behandlingsperioden er en MST-terapeut tilgjengelig for familien 24 timer i døgnet. De hjelper foreldrene til å bygge opp relasjoner og til å finne løsninger på konfliktene som har bygget seg opp mellom ungdommen og foreldrene. En setter opp ulike målsettinger. Når disse er nådd, avsluttes behandlingen.
− Det viktigste foreldrene kan lære er å unngå maktkamp med barna sine og å bygge opp en relasjon, sier Annica Måspers til HA. Hun jobber som terapeut i MST for Bufetat Hamar, og var den som rykket ut da «Ingrid» og mannen var i ferd med å gi opp tenåringen sin.
− Fra natt til dag
I ettertid beskriver «Ingrid» før- og nåsituasjonen som natt til dag. De har fortsatt sine utfordringer, men nå snakker de endelig sammen igjen.
− Jeg har blitt overbevist om at datteren vår egentlig ikke hater oss. Jeg kan gi henne en god og varm klem nå og da, og ikke minst, jeg føler det så inderlig: At jeg er så glad i henne. Jeg er utrolig takknemlig for den hjelpen vi har fått. Uten den, hadde det ikke gått.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Kilde: Hamar Arbeiderblad 18.2.2013