− Jeg tror det at familier ikke trenger henvisning, men kan ta en telefon hit, er veldig positivt. Det gir en frihet og fleksibilitet som jeg tror mange familier vil sette pris på, sier Benjamin Mathias Silseth.
Han er én av de fire nye FFT-terapeutene som nettopp har gjennomført opplæring i metoden hos NUBU. Det nye FFT-teamet begynner å jobbe med familier denne uken, og Helene Wahl, en av de fire i teamet, er ansatt som teamleder.
Og det er særlig familieperspektivet som var motiverende med FFT. Silseth forteller at han har jobbet med barn og unge før, men opplevde at foreldrene kunne havne litt på utsiden.
− Nå skal vi jobbe med hele familien og hvordan å få dem til å fungere bedre som en helhet. Jeg gleder meg til å komme i gang.
Det nye FFT-teamet i Drammen: Fra venstre Benjamin Mathias Silseth, Beate Cecilie Holm, Marlene Johre og Helene Wahl, her sammen med Dagfinn Mørkrid Thøgersen og Anne Lothe Brunstad ved NUBU.
Lavterskeltilbud med høy kompetanse
Dagfinn Mørkrid Thøgersen arbeider ved NUBU med opplæringen av FFT-terapeutene. Han trekker fram at FFT er et behandlingstilbud til ungdom som med en plass i familievernet gir mulighet for tidlig innsats.
− FFT i Drammen blir et lavterskeltilbud med høy kompetanse, påpeker Thøgersen.
De nye FFT-terapeutene har bakgrunn som psykologer og psykologspesialister, og har solid kompetanse og erfaring. Likevel er det mye nytt å sette seg inn i med behandlingsmetoden.
Beate Cecilie Holm er spent på hvordan det vil bli å jobbe med en strukturert modell som FFT. Samtidig opplever hun at det er rom for fleksibilitet.
− Metoden har en klar struktur og retningslinjer, men det er morsomt at det er rom for å være kreativ innenfor modellen, sier Holm.
Engasjert team
Den første opplæringen av terapeutene har gått over to og en halv dag, og vil bli fulgt opp med flere todagers samlinger på NUBU i løpet av det kommende året.
Det nye FFT-teamet forteller at de har hatt et godt utbytte av opplæringen.
Sammen med Thøgersen, er Anne Lothe Brunstad ansvarlig for opplæringen og veiledningen av FFT-teamet.
− Det har vært utrolig gøy å få være med et så engasjert team. Jeg gleder meg til å få følge dem og veilede dem videre, sier Brunstad.
Om FFT
Funksjonell familieterapi (FFT) er et behandlingstilbud for familier med ungdom i alderen 11–18 år som viser bekymrende atferd som vanskeliggjør samspillet i ungdommens familie og/eller nettverk. Det kan dreie seg om konflikter hjemme, utfordringer på skolen, uheldig innflytelse fra venner, rus eller kriminalitet. I funksjonell familieterapi blir ungdommens atferd sett i sammenheng med hvordan alle i familien gjensidig påvirker hverandre.
FFT fokuserer på å bedre familiens samspill, kommunikasjon og problemløsningsferdigheter, samt å endre eventuelle uheldige oppdragelsesstrategier. Målet med FFT-behandlingen er at ungdommen skal kunne bo hjemme uten alvorlig bekymring for samspill og utvikling i familien.
Det er familievernkontoret Drammen–Kongsberg, avdeling Drammen, som nå vil tilby behandlingsmetoden. Kontoret i Drammen dekker kommunene Drammen, Lier, Røyken, Hurum, Nedre Eiker, Svelvik og Sande.
Her kan du lese mer om behandlingsmetoden FFT.
Ønsker du kontakt med familievernkontoret Drammen–Kongsberg, finner du kontaktinformasjon her.
Det er også mulighet for å få henvisning til FFT via det kommunale barnevernet. Ønsker du å vite hvilke andre steder som tilbyr FFT i Norge, finner du oversikten her.