En studie viser at foreldre som fikk PMTO, rapporterte om mindre utagerende atferd hos sine barn sammenliknet med dem som mottok annen type behandling. Barnas lærere rapporterte samtidig om økt sosial kompetanse. PMTO synes å være særlig effektivt for barn under åtte år.
112 barn
Studien omfattet 112 barn henvist til hjelpeapparatet for atferdsproblemer (80 % gutter, 20 % jenter) hvorav 59 familier fikk PMTO og 53 fikk ordinære tjenester (tilfeldig fordelt). Barna var i alderen fire til 12 år (gjennomsnittlig 8,4 år). Data ble innhentet før og etter behandling via spørreskjema til foreldre og lærere og en videofilmet samspillsobservasjon.
Hensikten med studien var å sammenlikne utbyttet av PMTO-behandling versus annen type behandling i arbeidet med å redusere atferdsproblemer. Gjennom PMTO får foreldre hjelp til å endre negative samhandlingsmønstre i familien ved å trene på ulike foreldreferdigheter
Grensesetting
Resultatene viser at foreldrene som fikk PMTO utviklet bedre ferdigheter i grensesetting enn dem som fikk ordinær behandling, og at barnas samarbeidsferdigheter dermed endret seg til det bedre. Barna i PMTO-familiene ble også vurdert å være mer sosialt kompetente av lærerne sammenliknet med dem som fikk ordinær behandling. PMTO-foreldrene var også mest fornøyde med behandlingen.
Klinikere og forskere bør samarbeide
Behandlingstilbudet til barn med atferdsproblemer er generelt godt i Norge sammenliknet med mange andre land. Resultatene støtter imidlertid viktigheten av å jobbe med atferdsproblemer gjennom foreldre. For å kunne videreutvikle PMTO og si noe om hvorfor og hvordan metoden virker, er det nødvendig at klinikere og forskere samarbeider for å identifisere viktige endringsmekanismer. Det er samtidig viktig å undersøke hvorfor ikke alle har nytte av PMTO og hvordan metoden kan tilpasses større barn.